dijous, de juliol 19

TARRAGONA AL MÓN, MEDITERRANEAN WAY OF LIFE

Fa molts anys que estem dins del rovell de l’ou i només fem que mirar-nos al melic per dir-nos com de bé fem les coses, com n’estem d’avançats, com n’és de bonica la ciutat i la gran quantitat de turistes que ens han visitat enguany. Sense acabar de ser conscients que els temps i les costums han canviat, que el model de país evoluciona al seu pas i que, fins i tot, la gent que ens visita també és diferent. Mentre que fa uns anys només fent els preparatius indispensables, tapant algun que altre forat i esperant que a l’estiu passés tot allò que tothom esperava, era suficient. Avui en dia, amb això, no n’hi ha prou. Vivim en un món globalitzat on els nostres competidors ens veuen, saben el que fem i s’actualitzen permanentment per situar les seves ciutats en els llocs més competitius.

Tarragona té totes les condicions i actius necessaris d’una ciutat de referència. Però podem superar-nos per marcar camins en qualitat de vida, per fer que més gent vulgui conèixer-la, per viure-hi,per disfrutar-la, per arrelar-s’hi i per veure-hi créixer els fills.

Si volem seguir sent referència en aquesta cultura de ciutats mediterrànies estaria bé començar a treballar per a impulsar una xarxa de localitats de la nostra dimensió amb les que es poguessin compartir totes aquelles experiències que ens han servit, a unes i a d’altres, per a millorar el tracte amb la nostra gent. Ens podria aportar moltes coses en camps tan diferents com la cultura, l’educació, les polítiques socials, l’urbanisme, l’economia, el lleure, la seguretat; i tants d’altres camps que de ben segur tots compartim. L’objectiu seria generar un conjunt de d’indicadors que identifiquessin els seus “components d’excel·lència”. Per tal d’aconseguir definir i potenciar aquells elements que doten a la ciutat d’un atractiu i èxit notable, tant des del punt de vista econòmic, social com mediambiental. Donant èmfasi als components urbans relacionats amb la forma i amb l’estructura física de la ciutat, perquè són els elements essencials que doten de competitivitat, cohesió social i sostenibilitat ambiental als municipis.

Liderar un projecte d’aquestes dimensions podria suposar per la ciutat una nova forma de capitalitat mediterrània de les ciutats mitjanes, a la vegada que es situaria de forma més contundent a Tarragona en el mapa; encara que només estiguéssim parlant del mediterrani i del seu estil de vida. Tenim molt, però tenim potencialitat per aconseguir molt més. Quan els millors cardiòlegs americans ens diuen que la millor dieta és la mediterrània hauríem de parar-nos a reflexionar. Nosaltres vivim envoltats de tots els components que es busquen i envegen des d’altres racons del món i, en canvi, sovint no els hi donem la importància que es mereixen.

Un projecte sempre fa pujar l’autoestima de qui l’encapçala, i si és un projecte de ciutat evidentment aquesta és l’autoestima de tots els tarragonins. Hem de retrobar el potencial que ofereix la nostra ciutat en nosaltres mateixos per tal de convertir-nos en ambaixadors d’aquest estil de vida.

Aquestes setmanes veiem als mitjans els preparatius previs a l’exposició internacional de Saragossa 2008. I molts mirem amb sana enveja els canvis que aquest projecte representarà per aquesta ciutat. I sobretot pel valor afegit que, un cop acabat, tindrà per tots els seus ciutadans. Encoratgem a l’Ajuntament de Tarragona, al seu alcalde i al seu equip de govern perquè aquesta ambició de generar l’actiu de l’autoestima dels tarragonins sigui un objectiu proper, ambiciós i realitzable en el futur. El resultats i els projectes a llarg termini que poden representar aquesta fita compensaria sobradament l’energia que suposa intentar-ho.

Tarragona es mereix ser reconeguda en el món. Els tarragonins volem seguir gaudint d’aquest estil de vida mediterrani, i sobretot volem que les noves oportunitats associades a aquest estil de vida es puguin iniciar en el futur a la nostra ciutat.